Polyester polijsten dan dient u eerst te weten waarom

Polyester polijsten
De polyester gelcoat van een boot polijsten is pas van toepassing als de gelcoat dof is geworden. Na verloop van tijd zal elke polyester boot weer dof worden.

De voornaamste oorzaken van het dof worden zijn de UV stralen van de zon en te agressieve schoonmaak middelen zoals jif en allesreinigers. Deze schoonmaak middelen maakt polyester boten goed schoon, maar zijn werkelijk funest voor de gelcoat!

Gebruik deze middelen dan ook niet hoe goed en snel ze werken, hoe sneller de boot dof is!

Nu weet u wanneer en waarom de gelcoat gepolijst dient te worden. Om polyester in goede staat te krijgen doordat u gaat polijsten dient men rekening te houden met een aantal factoren.

Welke polijstmachine is het beste te gebruiken voor een boot

Er zijn twee verschillende soorten polijstmachines op de markt. Namelijk een excentrische en een roterende. De excentrische polijstmachine draait zoals het woord al zegt excentrisch rond.

Hij draait en tegelijkertijd heeft met een bepaalde uitslag. Een roterende machine draait standaard rond om zijn as.

verschil boten polijstmachines

Heb ik een roterende of excentrische polijstmachine nodig voor de boot?

Vergeet de excentrische polijstmachine! Deze werkt gewoon niet op een boot.
De machine is te soft voor het polyester waardoor er nauwelijks resultaat te zien zal zijn. De excentrische polijstmachine is goed voor de autolak maar niet geschikt voor de harde gelcoat of harde twee componenten verf van een boot.
Polyester polijsten gaat het beste met een roterende polijstmachine.

Er zijn veel merken met uitlopende prijzen op de markt maar ook een enorm verschil in kwaliteit. Laat de machines van enkele tientjes links liggen.

Ze zijn vaak niet krachtig genoeg om op een boot te gebruiken waardoor de machines stil kunnen vallen en bij regelmatig stil vallen het anker zelfs kan verbranden. Daardoor is goed en diep kunnen polijsten niet mogelijk met de goedkopere machines. Een zéér goede professionele polijstmachine is de Cartec Roty en is in de aanbieding van €399.00 voor €309.95!

Welke polijstschijven zijn geschikt om polyester te polijsten?

Bij polyester polijsten is een speciale polijstschijf nodig. Gebruik een schijf die niet te groot is omdat de machine dan veel te verduren heeft. Tevens polijsten grote polijstschijven minder fel dan een maatje kleiner. Een tussen maat is ook veel beter hanteerbaar waardoor de werkzaamheden veel makkelijk uitvoerbaar worden en uiteindelijk met een beter resultaat!

De meest gebruikte polijstschijf voor boten

De kleur groen wordt gebruikt voor de zwaardere doffe polyester klussen en is meteen de beste boten polijstschijf .
Geel is de opvolger en die is goed voor minder intensieve klussen. Deze twee polijstschijven zijn voorzien van klittenband die rechtstreeks op de polijstpad houder geplakt kunnen worden en zijn geschikt om alle type en merken polyester boten te polijsten.

Welke polijstmiddel werkt het beste om polyester te polijsten?

Een polijstmiddel is nodig om doffe polyester gelcoat te laten glanzen. Zonder dit polijstmiddel is polyester polijsten niet mogelijk. In de polijstpasta zit een slijppasta die een minuscuul toplaagje van de gelcoat kan verwijderen. Er zijn drie soorten polijstpasta’s.

Heavy Gloss Renovator voor sterk verweerde gelcoat op boten

De naam geeft al een vermoeden. Er zit flink wat slijppasta verwerkt in het polijstmiddel. Dat is echt nodig bij extreem dof uitgeslagen gelcoat, diepere krassen of verkleuringen. De Heavy Gloss Renovator polijstpasta doet wat het moet doen en dat is doffe gelcoat weer laten glimmen.

De polijstpasta is gemaakt om polyester te polijsten met een polijstmachine, maar is ook zeer geschikt om met de hand te polijsten. Denk hierbij aan alle hoekjes waar het bereik van een polijstmachine niet toegankelijk is. Polyester polijsten gaat alleen met een geschikt polijstmiddel.

Medium Gloss Renovator voor medium verweerd polyester

Deze polijstpasta is meer geschikt voor het lichtere werk aan de boot zoals licht aangetast polyester en de lichtere krasjes. Tevens is dit product ook toepasbaar op plexiglas en polycarbonaat vluchtluiken, ramen en deuren met lichte krasjes. Vaak is dit materiaal dof uitgeslagen. Medium Gloss Renovator polijstpasta

Reflex Polish een wax en cleaner in één

Deze Wax en Cleaner in één kunt u gebruiken na het polijsten met het polijstmiddel grof en het boten polijstmiddel medium. Mochten er Swirls (banen van het polijsten) aanwezig zijn dan is het mogelijk om de polijstbanen te verwijderen met de Reflex Polish. Tevens is meteen het polyester beschermt tegen weersinvloeden en blijft de gelcoat langer glanzen. Het betreft dus een beschermende wax laag!

En dan nu het belangrijkste! Hoe polijst ik een boot?

Uiteindelijk weten we nu hoe en waarom een boot dof uitslaat en wat er zoal tegen te doen valt. Wij hebben zojuist de polijstmachine, polijstschijven en polijstmiddelen voor een boot beschreven die nodig zijn om het polyester te kunnen laten glanzen waar het uiteindelijk om gaat.

Nu leggen wij uit wat de beste manier is om boten te polijsten. Gaat u alleen de opbouw van het polyester polijsten dan zal de boot eerst gewassen moeten worden met de Allround Cleaner boot reiniger. Hiermee verwijdert u al het vuil en zand van de boot.

Gaat u ook de romp bewerken dan is het ontkalken en de gele vaar aanslag verwijderen eerst van toepassing. Gele vaaraanslag is niet weg te polijsten, maar daar is Acid Wash voor nodig. Gebruik na het verwijderen van de gele vaaraanslag op de romp de Allround Cleaner boot reiniger. Maak de boot droog met een goede kunststof zeem die veel water opneemt.

Doe wat van de gewenste polijstmiddel op de polijstschijf en plaats deze op de gelcoat. Laat de machine in het begin op lage toeren draaien om het spetteren tegen te gaan en het slijpen te bevorderen.

Voer enige druk uit op de polijstmachine. Ga daarna langzaam over op een sneller toerental om de korrel in het polijstmiddel te verfijnen. Polijst maximaal 1 vierkante meter per keer. U zult versteld staan hoeveel glans er nu zichtbaar is op de gelcoat.

Verbrand de polyester gelcoat niet

Een hele belangrijke factor is om er voor te zorgen dat het polyester niet verbrand tijdens het polijsten. Indien er te lang op een plek gepolijst wordt in combinatie met te hoge toeren dan kunnen er gele brand vlekken in de gelcoat ontstaan.

Tijdens het polyester polijsten ontstaat wrijving en dus hitte waardoor verbranding optreed en dus geel van kleur wordt. Plekken waar dit snel kan optreden zijn in de haakse hoeken en op de overgangspunten van de polyester gelcoat. Polijst dus minder snel.

Pas op dat de lijnen/ landvasten niet in de machine draaien!

U zult zeker niet de eerste zijn waarbij een lijn in een roterende polijstmachine is gedraaid. Hierdoor klapt de machine in een keer uit uw hand waardoor er schade kan ontstaan aan de boot of uzelf!

Durft u het polijsten toch niet aan? Wij helpen u graag verder!

Onze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op ACCEPT te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.
error: Waarschuwing: inhoud is beschermd !!